Jseš to co jíš (piješ) ...

Blog-Image
Gorgonzola – delikatesa mnoha variant

Gorgonzola je slavný italský sýr s modrou plísní, vyráběný z kravského mléka. Existuje ve dvou variantách – sladká (dolce) je jemná, krémová a mírně nasládlá, zatímco pikantní (piccante) má intenzivní, kořeněnou chuť. Skvěle se hodí do omáček, k vínu i na sýrové talíře.
Původ a historie gorgonzoly sahá až do 9. století, kdy se začala vyrábět v severní Itálii, konkrétně v oblasti Lombardie. Město Gorgonzola, odkud sýr získal své jméno, je dodnes jedním z klíčových center jeho výroby. Postupně se výroba rozšířila i do sousedního Piemontu a dnes má sýr chráněné označení původu DOP (Denominazione di Origine Protetta), což znamená, že ...

Admin-ImageTomas Holy
2. ledna, 2025
Serrano šunka – Tradiční chuť Španělska

Serrano šunka je jedním z nejikoničtějších produktů španělské gastronomie. Tento tradiční sušený vepřový šunkový produkt pochází z vysokohorských oblastí (odtud název „serrano“, což znamená „horský“), ...

Admin-ImageTomas Holy
2. ledna, 2025
1
2
3